Odkrivanje vodikovega peroksida

Vodikov peroksid (H2O2) je vsestransko uporabna kemikalija, katere načini uporabe in koristi se iz dneva v dan večajo.

Odlikuje ga velika oksidacijska moč, zato je pogosto uporabljen pri beljenju bombaža in celuloze (npr. tekstila in papirja). Razpade na okolju prijazna produkta, kisik in vodo, in se v naravi ne akumulira.

Prisotnost vodikovega peroksida v naravi

Vodikov peroksid je prisoten v deževnici, absorbira se namreč pri tvorbi vodnih kapljic, ki padajo skozi plasti ozračja, kjer je prisoten ozon. Njegovo prisotnost so biokemiki odkrili tudi v čebeljem medu, kot stranski produkt delovanja encima glukozne oksidaze v žlezah čebel. V človeškem telesu je H2O2 potreben za vrsto kemičnih reakcij. Najdemo ga v materinem mleku, kjer ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. S ciljem zmanjševanja mikroorganizmov, ga v telesu tvorijo bele krvničke, obenem pa tudi vitamin C in bakterija lactobacillus, ki je prisotna v črevesju. H2O2 je prisoten tudi v zelenjavi in sadju.

Proizvodnja in uporaba vodikovega peroksida

Belinka Perkemija, d.o.o. sodi med redke evropske proizvajalce različnih kvalitet vodikovega peroksida. H2O2 je rahlo kisla, bistra tekočina, ki se meša z vodo v vseh razmerjih. Z modernimi metodami aktivacije pa je zelo učinkovita spojina. Uporablja se za kemijske sinteze in čiščenje odpadnih voda ter na področju hidroponike. Zelo čiste kvalitete se uporablja za aseptično pakiranje mleka in sokov v prehrambni industriji. Razvoj se širi v smeri novih oblik akumulacije H2O2 s trajnejšim delovanjem. Dokazano je, da H2O2 v ustrezni koncentraciji služi tudi kot učinkovito sredstvo za razkuževanje raznih površin, opreme in rok.